Kapcsolat
Mitől minőségi jóga?

Mitől minőségi jóga?

Kevésbé köztudott, hogy 2006 óta létezik egy minőségbiztosítási rendszer, mely meghatározza, mi az a minimális tudásszint, amit egy jógaoktatónak a hiteles tanításért tudnia kell.

Ez a szervezet nem a Yoga Allience (YA),nem is az államilag akkreditált, vagy jogvédett jógaoktatás, hanem a Magyar Jógaoktatók Szövetsége (MJSZ).

Mi is a különbség?

A szervezeti forma sokat elárul a működés céljáról.

A YA tulajdonképpen egy jól működő amerikai cég, azaz nem társadalmi szervezet, amit felkértek volna a minőségbiztosításra. Senki nem kérte fel őket a minőség biztosítására! Üzleti vállalkozás. Jó áron árulja a logóját, anélkül, hogy garantálna bármilyen minőséget is érte.

Az MJSZ pedig társadalmi szervezet, ami több jól képzett hitelesen élő és tanító jógatanár nonprofit szövetsége. Azért jött létre, hogy a jóga eredeti céljait és tisztaságát őrizze.

Magyarországon bárki kinevezheti magát jógaoktató képző helynek.

Ma, akinek van pénze, és van ideje eljárogatni a képzésre, az lehet jógaoktató.

Régen a tanítványnak a tanító mellett kellett élnie. Ezidő alatt a személyiségének átalakulása, az érzelmeinek megtisztítása megtörtént. Ez évekbe telt.

 Ezt a jámák és nijámák erkölcsi morálrendszerének - mint alapnak a meglétét - ma senki nem kéri  és vizsgálja az tanító személyiségében. Ma bárki taníthat. Nyilván azért, mert ezt-ma már a tanítványnak nagyon ébernek kell lennie, amikor tanítót választ.

Hiszem, hogy olyan az érzelmek tisztítása, a személyiség szerkezetén történő munka és hitelesen élt élet nélkül jógát tanítani, mint az a fa, aminek nincsen gyökere.

Idő kérdése (vagy egy alaposabb viharé)a borulása.

Ezért döntöttem úgy, hogy tiszta, élő Forráshoz kapcsolódom a keresztény hitem mellett a Himaljai Tradíció mestereihez, és folyamatos tanulmányokat végzek a jóga magasabb tanításáinak megismerésére, és a Magyar Jógaoktatók Szövetségének minőségi követelményeinek megfelelően alakítom ki képzéseim tananyagát.

2016.11.26. Kornhoffer Tünde

Tárhely szolgáltatónk a Gyümölcstárhely.